Ainutlaatuista tunnelmaa Paissa

Kauniiden maisemien ympäröimä Pai on tunnettu etenkin omanlaatuisesta tunnelmastaan. Kylä houkuttelee esimerkiksi reppureissaajia leppoisan ilmapiirin lisäksi musiikki- ja ravintolatarjonnallaan.

Kylä vuoristossa

Mae Hong Sonin provinssissa Pohjois-Thaimaan vuoristoisissa maisemissa sijaitseva Pai on yksi alueensa kuumimmista matkakohteista. Vieressä virtaavan joen mukaan nimetty kylä on niittänyt mainetta etenkin reppureissaajien keskuudessa, ja kuumimman matkailusesongin aikana kaupunki tuntuukin kuhisevan matkailijoita.

Pai on tunnelmaltaan ainutlaatuinen: matkailijan silmin nähtynä se ei ole niinkään perinteinen thaikylä, kuin musiikin, ruuan ja maisemien ympärillä pyörivä, sekä paikallisista että matkailijoista koostuva yhteisö.

Leppoisaa reppureissuelämää

Paissa voi viettää leppoisaa elämää vuoristoilmasta, ruuasta, taiteesta ja musiikista nauttien. Alueen maisemat ovat silmää hiveleviä ja vehreitä.

Itse kaupunki on kohtuullisen pieni, ja sen tarjontaan on helppo tutustua kävellen. Lähes kaikki matkailijan kaipaama löytyy Chaisongkran Roadin varrelta. Perinteisinä pidettyjä nähtävyyksiä Paissa ei juuri ole.

Pai-joen rannalla. Kuva: Flickr / Davidlohr Bueso / Dave_B_

Aktiivisesti liikkeelle

Kiireestä ei lomalaisen tarvitse kylässä huolehtia. Toisaalta, mikäli energiaa riittää, kannattaa Paissa kokeilla alueen aktiviteetteja, joita onkin tarjolla runsaasti.

Paissa on muun muassa hienot mahdollisuudet koskenlaskuun Pai-joella. Koskenlaskua voi harrastaa esimerkiksi päivän tai kaksi kestävinä seikkailuina. Yksi tunnetuimmista koskenlaskuja järjestävistä yrityksistä Paissa on Thai Adventure Rafting.

Myös vaeltaminen on Paissa suosittu ajanviete. Etenkin lähellä sijaitsevat vaikuttavat vesiputoukset – esimerkiksi Mae Yen – ja vuoristokylät houkuttelevat vetämään trekkikengät jalkaan.

Myös norsun selässä tehtävät vaellukset ovat matkailijoiden keskuudessa suosittua puuhaa. Yksi norsuretkiä tarjoavista yrityksistä Paissa on Thom’s Pai Elephant Camp.

Paissa riittää ravintoloita ja musiikkiklubeja

Paista löytyy matkailubuumin innoittamia ostosmahdollisuuksia, kuten matkamuistomyymälöitä. Kylässä järjestetään myös markkinoita.

Pain pieneen kokoon nähden ravintolatarjontaa on kylässä yllättävänkin paljon. Ruokapaikkoja löytyy lähes jokaiseen makuun perinteisiä thai-annoksia tarjoilevista paikoista kansainvälisiä ruokalistoja hyödyntäviin ravintoloihin.

Iltaelämän viettoon Paista löytyy esimerkiksi baareja ja musiikkiklubeja.

Pain katukuvaa. Kuva: Flickr / Mark Lehmkuhler

Paissa ehtii kävellenkin

Koska Pai on niin pieni paikka, itse kaupunkiin on helpointa tutustua kävellen: mikään ei koskaan sijaitse kovinkaan kaukana.

Paita ympäröivillä alueilla voi liikkua esimerkiksi vuokraskootterilla tai -polkupyörällä. Kulkupelejä vuokraavia yrityksiä löytyy keskustan pääkadun varrelta.

Lennot ja matkustus Paihin

Paihin ei ole Suomesta suoria lentoja. Kylään voi helpoiten matkustaa esimerkiksi Chiang Main kautta. Linja-autolla matka-aika Chiang Maista Paihin on noin neljä tuntia.

Hotelleja keskustassa ja luonnon helmassa

Majapaikoista ei Paissa ole pulaa. Kasvaneen matkailun myötä kylässä ovat kasvaneet myös hotelli- ja ravintolatarjonta.

Kylässä on tarjolla lukuisia hotelleja niin keskustassa – esimerkiksi Chanasongkram Roadin varrella – kuin kaupungin reunamilla. Etenkin keskitason hotelleja löytyy kylästä runsaasti, mutta tarjolla on myös luksusta siitä haaveilevalle, sekä edullisia majapaikkoja.

Matkailijan kannattaa huomioida, että hotellien hinnat voivat kuumimman matkailusesongin aikana – eli marraskuusta tammikuuhun – olla korkeampia kuin muulloin.

Matkat Paihin

Suomesta ei ole tarjolla pakettimatkoja Paihin.

Lisätietoa

Travelfish.com/Pai
Minne Thaimaassa / Pai
Wikitravel/Pai
Lonely Planet / Pai
ThaiRafting.com
Thom’s Pai Elephant Camp

Kuvat: Flickr / Mark Lehmkuhler, Davidlohr Bueso/Dave_B_, Mark Lehmkuhler