Ayutthaya kietoo historian pauloihin

Ayutthayassa on helppo heittäytyä Thaimaan kiehtova historian lumoihin. Satojen raunioiden keskellä matkailija saa hyvän aavistuksen siitä, millaisena tämä aikansa suurkaupunki näyttäytyi loistonsa päivinä.

Kolmen joen kohtauspaikka

Ayutthayan rauniokaupunki on yksi Thaimaan merkittävimmistä historiallisista nähtävyyksistä. Se sijaitsee saarella kolmen joen kohtauspaikassa ja on erinomainen kohde historiasta ja kulttuurista kiinnostuneelle matkailijalle.

Kaupungista löytyy satoja kiehtovia rauniotemppeleitä, joten ei ole ihme, että Phra Nakhon Si Ayutthayan historiallinen puisto on päätynyt myös Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Historiallisten nähtävyyksien lisäksi kaupungilla on kuitenkin myös moderni puolensa, joka elää rinnakkain vanhojen raunioiden kanssa.

Ayutthaya sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista Bangkokista. Kaupunkiin voi tutustua päiväretkellä tai useammankin yön yli kestävällä vierailulla.

Auytthayan historiallinen puisto. Kuva: Flickr / Rev Stan

Loistokas historia

Ayutthaya, pidemmältä nimeltään Phra Nakhon Si Ayutthaya, oli aikanaan yksi Kaakkois-Aasian suurimmista ja loistokkaimmista kaupungeista. Ayutthaya toimi valtakunnan pääkaupunkina yli 400 vuoden ajan ennen kuin burmalaiset valloittivat sen vuonna 1767. Valloittajat tekivät suurta tuhoa, raunioittaen valtaosan loistokkaasta kaupungista.

Ayutthayassa sijaitsi aikoinaan kolme palatsia ja yli 400 temppeliä. Nykymatkailijan ihailtavaksi temppelinraunioita on jäänyt kaupunkiin yli kaksisataa, ja näitä jäljelle jääneitä rauniota on restauroitu onnistuneesti. Kiinnostavia käyntikohteita ovat esimerkiksi Wat Phra Sri Sanphet, Wiharn Phra Mongkhon Bophit, Wat Mahathat, Wat Ratchaburana ja Wat Chai Watthanaram.

Kiehtovimmat temppelit

Wat Phra Sri Sanphet oli aikoinaan kaupungin suurin temppeli, jonka alueelta löytyvät yhä kuvaukselliset maisemat ja arvostetut pyhäinjäännökset. Wiharn Phra Mongkhon Bophitin kuuluisin nähtävyys on yksi Thaimaan merkittävimmistä Buddha-patsaista.

Wat Mahathatin temppeli on Ayutthayan kuvatuimpia kohteita: temppeli tunnetaan Buddha-patsaan päästä, joka on jäänyt ympärille kasvaneen puun pauloihin. Lähistöllä sijaitseva Wat Ratchaburana torneineen on sekin kuvauksellinen ja vaikuttava näky, samoin kuin Wat Chai Watthanaram.

Kuhunkin temppeliin on erillinen sisäänpääsymaksu, joka on noin euron. Joihinkin kohteisiin pääsee sisälle ilmaiseksi.

Norsuja Auytthayassa. Kuva: Flickr / puuikibeach

Markkinoita ja thaimaalaista hattaraa

Ostosmahdollisuuksia kaipaavalle matkailijalle Ayutthaya tarjoaa lähinnä markkinahumua. Kaupungissa järjestetään useita markkinoita sekä aamulla että ilta-aikaan, jolloin voi ostella paikallisia tuotteita, kuten ruokia ja vaatteita, sekä matkamuistoja.

Thairuuan saloihin tutustumiselle on Ayutthayassa hyvä mahdollisuus. Lukuisia erilaisia ruokapaikkoja löytyy ympäri kaupunkia ja iltamarkkinoiden ruokakojuilta löytyvät hinta-laatusuhteeltaan edulliset ateriat. Matkailijan kannattaa kokeilla etenkin paikallisia erikoisuuksia, kuten sokerista roti sai maita, joka on kuin thaimaalainen versio hattarasta.

Yöelämältään Ayutthaya on iltamarkkinoistaan ja muutamista illanviettopaikoista huolimatta verrattain hiljainen kohde.

Vuokrapyörä vie rauniolta toiselle

Rauniokaupungin temppelit ovat levittäytyneet kohtuullisen laajalle alueelle, joten kävellen kovin moneen nähtävyyteen ei ehdi yhdessä päivässä tutustua.

Ayutthayassa liikkuminen onkin kätevintä esimerkiksi vuokratulla polkupyörällä tai tuk-tukilla. Etenkin pyöräily on matkailijoiden keskuudessa suosittu ja edullinen vaihtoehto. Pyörävuokraamoja löytyy kaupungista useampia.

Joillekin nähtävyyksille pääsee myös jokea myöten pitkähäntäveneellä.

Maisemia junan ikkunasta. Kuva: Flickr / migikata / Kazuhiro Nakamura

Lennot ja matkustus Ayutthayaan

Ayutthayaan pääsee helpoimmin esimerkiksi Thaimaan pääkaupungista Bangkokista, minne on Suomesta hyvä lentotarjonta. Loppumatka muinaiskaupunkiin jatkuu esimerkiksi bussilla, junalla tai veneellä.

Bangkokista on Authayaan matkaa noin 80 kilometriä ja esimerkiksi bussimatka kestää noin pari tuntia.

Majoittuminen on edullista

Ayutthaya on monelle matkailijalle päiväretkikohde, mutta kaupungissa voi myös majoittua.

Ayutthayassa on tarjolla jonkin verran majoittumisvaihtoja. Kaupungista löytyy erityisesti reppureissaajille sopivia majapaikkoja, mutta korkeamman hintatason hotelleja kaupungissa on vähän.

Hinta-laatusuhteeltaan Ayutthayassa majoittuminen on verrattain edullista.

Matkat Ayutthayaan

Suomesta ei ole tarjolla pakettimatkoja Ayutthayaan.

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto / Ayutthaya
Minne Thaimaassa / Ayutthaya
Wikitravel / Ayutthaya
Travelfish.org / Ayutthaya
UNESCO / Ayutthaya

Kuvat: Flickr/ Russ Bowling, Rev Stan, puuikibeach, migikata/Kazuhiro Nakamura