Luonnonpuiston helmassa Koh Sametilla

Koh Samet tunnetaan rauhallisesta tunnelmastaan ja valkoisista hiekkarannoistaan. Suomalaisittain saaren nimi antaa viitteitä tulevasta, sillä saaren rantahiekka tosiaan on kuin pehmeää samettia.

Rantoja jokaiseen makuun

Noin kuusi kilometriä pitkä ja etelää kohti kapeneva Koh Sametin saari ei ole suuren suuri, mutta juuri sopivan kokoinen rentouttavalle rantalomalle. Rayongin rannikon edustalla sijaitsevan saaren keskiosasta löytyy tiheää viidakkoa ja etenkin saaren itärannikko on suosittua matkailualuetta.

Saaren reunoilta löytyy kymmeniä hienohiekkaisia rantoja, jotka seurailevat toinen toistaan. Vilkkain saaren rannoista on varmastikin Haad Sai Kaew, jonka reunamilta löytyy niin ravintoloita, kauppoja kuin karaoke-baareja. Hieman rauhallisemmasta rannasta haaveileva voi suunnata esimerkiksi läheisille Ao Hin Khokin, Ao Noi Nan tai Ao Tubtimin rannoille. Hiljaisia rantoja löytyy etenkin saaren länsi- ja pohjoisrannikolta, missä sijaitsee esimerkiksi Ao Phrao.

Laskuvesi. Kuva: Flickr/smalljude/Jude Adamson

Rannoilla aika kuluu kuin siivillä ja erilaiset vesiurheilulajit ovat saarelle matkaavien suosikkiharrastuksia. Koh Sametilta löytyykin esimerkiksi sukelluskouluja. Snorklaamisen ja sukeltamisen lisäksi saarella kannattaa kokeilla myös purjehdusta ja veneilyä.

Luonnonpuistoksi luokiteltu saari on hyvä kohde omatoimisille retkille. Eri rantojen lisäksi esimerkiksi pienet kalastajakylät ovat hyviä tutustumiskohteita, puhumattakaan saaren vehreän luonnon tarjoamista maisemista. Na Danista voi hypätä myös lautalle tai veneeseen ja pistäytyä mantereen puolella. Mantereella sijaitsevia retkeilykohteita ovat esimerkiksi Rayongin rannikkomaisemat sekä aina vilkas Pattaya, mistä löytyvät myös hyvät ostosmahdollisuudet.

Ostoksia ja pikkuravintoloita

Koh Sametilla on tarjolla jonkin verran ostosmahdollisuuksia, mutta shoppailijan unelmakohteeksi sitä ei voi kutsua. Ohittamattomat ostosmahdollisuudet löytyvät esimerkiksi meno- tai paluumatkalla Bangkokista tai mantereen puolelta Pattayalta.

Ravintolatarjonta on saarella parhaimmillaan itärannikolla. Viehättäviä pikkuravintoloita löytyy esimerkiksi rantojen tuntumasta ja illallista voi nauttia pehmeällä rantahiekalla.

Patsaita rannalla. Kuva: Flickr/letsgoeverywhere/Aviva West

Viikonloppuna vilkastuu

Koh Samet on arkena todella rauhallinen lomakohde, mutta vilkastuu viikonlopuksi pääkaupungista saapuvien viikonloppulomailijoiden myötä. Vilkkainta yöelämää löytyy suosituimmilta hotellialueilta, kuten Haad Sai Kaewista tai Ao Paista.

Liikkuminen Koh Sametilla

Koh Sametin saari on vain noin kuusi kilometriä pitkä ja keskimäärin kolme kilometriä leveä, joten saaren eri rantojen kiertely on helppoa. Alueelta ja rannalta toiselle voi siirtyä esimerkiksi kävellen, songthaew-kyydillä tai veneretkellä.

Merimatkalla kohti saarta. Kuva: Flickr/smalljude/Jude Adamson

Lennot ja matkustaminen Koh Sametille

Koh Sametille ei ole Suomesta suoria lentoja. Saarelle pääsee esimerkiksi Bangkokin lentokentän kautta, mistä matka jatkuu bussilla Ban Phehen ja sieltä lautalla Koh Sametille. Linja-automatka kestää noin 3 tuntia ja lauttamatka noin puoli tuntia.

Koska Koh Samet kuuluu Thailand National Marinepark -luonnonpuistoon, täytyy saarelle saavuttaessa suorittaa muutaman euron sisäänpääsymaksu.

Runsasta majoitustarjontaa

Koh Sametilta löytyy runsaasti hotelleja etenkin suosituimpien rantojen läheisyydestä itärannikolta. Rentouttavaa ja helppoa lomailua kaipaaville Koh Sametilta löytyy resort-tyyppisiä hotelleja ja kylpylöitä. Pienellä budjetilla matkaan lähteville löytyy myös saarelta majapaikkoja, kuten reppureissaajien suosimia majataloja.

Matkat Koh Sametille

Matkoja Koh Sametiin järjestävät esimerkiksi Tjäreborg, Finnmatkat ja Kaleva Travel.

Lisätietoa:

Tourism Thailand / Ko Samet
Wikitravel.org/Ko Samet
Travelfish

Kuvat: Flickr/ knittymarie, smalljude/Jude Adamson, letsgoeverywhere/Aviva West, smalljude/Jude Adamson