Monipuolinen Koh Samui

Thaimaan monipuoliset lomakohteet tarjoavat turvasataman talven kylmyyttä pakoon lähteville matkailijoille. Yhdeksi lämpöä tarjoavan Thaimaan suosikkikohteeksi on noussut Siaminlahdella sijaitseva Koh Samuin saari, joka houkuttelee matkailijoita hienoilla rannoilla ja luonnon vehreydellä – aluksi reppureissaajia ja nykyisin myös pakettimatkailijoita.

Rantakohteiden suosikkeja

Ilmastonsa puolesta Koh Samui on trooppinen paratiisi: lämpöä riittää ympäri vuoden eikä saarella tarvitse värjötellä talvellakaan. Eipä siis ihme, että kuumimman ja sateettomimman matkailusesongin aikana kevättalvesta Koh Samuin suosituimmat lomakylät – kuten Chaweng – ovat usein aivan täynnä turisteja.

Palmujen katveessa. Kuva: Flickr/Web Design Samui

Hotellialueiden ja vilkkaiden keskusten vastapainoksi saarelta löytyy yhä myös pikkukyliä ja hiljaista vehreyttä. Rauhallisempaa lomaa kaipaava voi ajoittaa matkansa vilkkaimman sesongin ulkopuolelle tai valita lomapaikkansa Chawengin sijaan saaren hiljaisempien kohteiden joukosta. Tällöin hyvä vaihtoehto on esimerkiksi pohjoisrannikolla sijaitseva Maenam.

Pääosaa Koh Samuin lomassa esittävät luonnollisesti upeat rannat, joita saarella riittää pidemmänkin loman tarpeiksi. Suosittuja kohteita ovat esimerkiksi Chawengin ja Lamain rannat, jotka sijaitsevat saaren itärannikolla. Kilometrien mittainen Chaweng-ranta on Koh Samuin keskeisin matkailualue, jonka ytimessä ja ympäristössä sijaitsee runsaasti hotelleja ja palveluita. Paljon hotelleja, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia löytyy myös saaren toiseksi suurimmasta lomakohteesta, Chawengia hieman hiljaisemmalta Lamai Beachilta.

Rantamaisemia Koh Samuilla. Kuva: Flickr/Travelourplanet.com/Fabio Achilli

Vesiurheilu on Koh Samuin rannoilla erittäin suosittua ja siihen on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia. Esimerkiksi snorklaus ja sukellus kuuluvat monen saarelle matkustaneen lomanviettoon. Sukellusta voi harrastaa esimerkiksi saaren länsilaidalla sijaitsevassa Ang Thongin merikansallispuistossa, minne järjestetään paljon sukellusretkiä. Koh Samuilla toimii myös suomenkielisiä palveluita tarjoava sukelluskeskus Live & Let Dive.

Koh Samuin nähtävyyksistä suurin on sen vihreä luonto. Saarella voi retkeillä trooppisessa ympäristössä ja suunnata esimerkiksi vesiputouksille, kuten kauniille Na Muangille. Tarjolla on myös nähtävyyksiä: Koh Samuin koilliskulmalla matkailija voi astella suuren ja kultaisen Buddha-patsaan äärelle, ja saaren eteläisemmällä rannikolla puolestaan sijaitsevat tunnetut Hin Ta ja Hin Yai -kalliot.

Monipuolisesti ostoksia ja ravintoloita

Koh Samuin noustua matkailevan väen tietoisuuteen siitä kehittyi varsin nopeasti palvelujen täyttämä lomasaari. Koh Samuin palveluiden kirjoon lukeutuvat nykyisin niin vilkkaat ostoskadut kuin lukuisat erilaiset ravintolat.

Ostosmahdollisuuksia saarella löytyy etenkin suurista lomakohteista, mutta myös pienemmistä kylistä. Chawengissa valikoima on laaja ja täällä sijaitsee niin ostoskeskuksia ja merkkiliikkeitä, kuin edullista tavaraa myyviä pikkuputiikkeja. Chawengin ohella keskeisiä ostoskohteita ovat Lamai ja Nathon.

Ravintolatarjonta on saaren lomakohteissa runsasta. Ruokapaikkoja löytyy pienistä kadunvarsikojuista gourmet-luokan ravintoloihin, ja perinteinen thai-ruoka saa seurakseen myös muun maailman makuja. Suosittuja ovat esimerkiksi rantaravintolat, jotka illan tullen levittävät mattonsa ja pöytänsä rantahietikolle.

Saaren eteläkärki. Kuva: Flickr/mjhbower/Marty B

Koh Samuin yöelämään kuuluvat rennot rantajuhlat

Koh Samuin vilkkaan yöelämän keskus on Chaweng, missä sijaitsee runsaasti esimerkiksi ravintoloita, yökerhoja ja baareja. Tarjolla on lähes kaikkea elävästä musiikista kabaree-esityksiin, ja juhlia järjestetään myös rannalla.

Illanviettomahdollisuuksia löytyy jonkin verran myös Bophutista ja Lamaista. Naapurisaari Koh Phanganilla puolestaan vietetään maailmankuuluja Full Moon Partyja eli täydenkuunjuhlia, jotka ovat monelle juhlimisesta nauttivalle Koh Samuin lomailijalle ehdoton käyntikohde.

Liikkuminen Koh Samuilla

Koh Samuilla voi liikkua esimerkiksi songthaewilla ja taksilla, tai matkailija voi myös vuokrata käyttöönsä auton.

Edullisia menopelejä ovat ympäri saarta liikennöivät ryhmätaksit eli songthaewit, joiden kyytiin pääsee kättä heilauttamalla. Songthaewilla liikkuu päiväsaikaan pidempiäkin matkoja paikasta toiseen eurolla tai parilla. Yöaikaan taksat ovat korkeampia.

Myös perinteisiä ja kalliimpia takseja liikkuu Koh Samuin liikenteessä, mutta matkailijan on syytä pitää huolta hinnan kohtuullisuudesta. Esimerkiksi mittarin päälle laittamisesta kannattaa kuskia muistuttaa ennen matkaan lähtöä.

Omatoimisten päiväretkien ystävä voi Koh Samuilla vuokrata käyttöönsä auton tai polkupyörän. Vuokrattavia kulkuneuvoja on tarjolla ympäri saarta, mutta vilkkaassa liikenteessä on syytä olla hyvin varovainen.

Liikennettä Koh Samuilla. Kuva: Flickr/Web Design Samui

Lennot Koh Samuille

Koh Samuille lennetään esimerkiksi Bangkokin tai Phuketin kautta. Lento esimerkiksi Bangkokiin kestään Suomesta noin 10 tuntia ja lento Bangkokista Koh Samuille noin tunnin. Saaren lentokenttä, Samuin kansainvälinen lentoasema, sijaitsee parin kilometrin päässä Chawengista.

Koh Samuin hotellit

Matkailusuosion vaikutus näkyy Koh Samuin hotellitarjonnassa ja saarelta löytyykin kattava valikoima erilaisia majapaikkoja ylellisestä edulliseen. Tarjolla on luksusluokan hotelleja ja bungaloweja, mutta myös pienellä matkabudjetilla reissaavalle sopivaa edullisempaa majoitusta. Suurimmat valikoimat löytyvät keskeisistä lomakohteista, kuten Chawengista.

Majoituspaikoilla on kysyntää erityisesti sesonkiaikaan. Sesongin ulkopuolella Thaimaan kohteessa voi nauttia hiljaisemmasta ja usein myös edullisemmasta lomailusta.

Matkat

Matkoja Koh Samuille tarjoavat esimerkiksi Finnmatkat ja Tjäreborg.

Lisätietoa:

Ko Samui matkailusivusto
Live & Let Dive
Rantapallo/Koh Samui

Kuvat: Flickr/ Steven W. Belcher, Web Design Samui, Fabio Achilli, mjhbower, Web Design Samui