Koh Kradan on pikkuinen paratiisi

Eksoottista pikkusaarta ja omaa rauhaa kaipaavat löytävät etsimänsä Koh Kradanilla. Saarella voi sanoa hyvästit arkirutiineille ja heittäytyä riippukeinuun tai rantahiekalle nauttimaan hiljaiselosta. Astetta aktiivisempi lomailija voi snorklata bongailemaan värikkäitä kalaparvia, ja pariskunnat voivat puolestaan nyökytellä “tahdon” vedenalaisissa häissä.

Kaukainen paratiisisaari

Trangin provinssissa sijaitseva noin sadan asukkaan Koh Kradan on kirjaimellisesti pieni paratiisi: saari on vain noin neljän kilometrin mittainen ja maksimissaankin kilometrin levyinen. Rauhallisuutensa ja leppoisuutensa vuoksi Koh Kradan sopii hyvin matkakohteeksi esimerkiksi pariskunnille ja lapsiperheille.

Mikäli on kyllästynyt humuun ja hulinaan, ei Koh Kradania rauhallisempaa lomasaarta juuri voi toivoa. Matkailijoita ei ole saarella tungokseksi asti, vaan rauhallisia ja lähes autioita rantaosuuksia riittää kaikille. Vastavuoroisesti palvelu- ja hotellitarjonta on saarella hyvin rajallista. Iso osuus saaresta on luonnonpuistoa.

Koska palvelut ja aktiviteetit ovat vähissä, nousee loman kohokohdaksi usein rento rannalla loikoilu. Tähän tarkoitukseen Koh Kradanilta löytyy useita kauniita hiekkarantoja. Suosittu on esimerkiksi polun päästä löytyvä Sunset Beach, eli auringonlaskun ranta. Eristyneimmille rannoille pääsee kajakilla.

Vuorovesivaihtelu on Koh Kradanin rannoilla suurta, eikä tiettyä rantaosuutta välttämättä tunnistaisi samaksi nousu- ja laskuveden aikaan.

Sukeltamiseen on Koh Kradanilla ja lähisaarilla hyvät mahdollisuudet. Kuva: Flickr / Ilse Reijs and Jan-Noud Hutten

Retkeilyä puolin ja toisin

Koh Kradanilla on erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi snorklaamiseen ja sukeltamiseen. Saari onkin suosittu päiväretkikohde muilta lähialueen saarilta ja lomakohteista. Myös Koh Kradanilta kannattaa lähteä vierailemaan lähellä sijaitsevien lomaparatiisien nähtävyyksillä, sillä lähisaaret tarjoavat paljon retkimahdollisuuksia ja tutustumiskohteita.

Pitkähäntäveneellä voi pistäytyä esimerkiksi läheisellä Koh Mukin saarella. Koh Mukin tunnetuimpia nähtävyyksiä on pitkän tunnelin päästä löytyvä salainen laguuni, Smaragdiluola.

Vihille veden alla

Koh Kradanin pinnanalaisena erikoisuutena voi pitää vedenalaisia häitä, joissa perinteisten thai-häiden kaavaa suurelta osin noudattavan vihkitapahtuman loppuhuipennus tapahtuu pinnan alla.

Näitä hieman erikoisempia vihkiseremonioita järjestetään sukellustaitoisille pariskunnille kerran vuodessa helmikuussa. Vedenalaisten häiden järjestäjänä toimii TAT (Tourism Authority of Thailand) eli Thaimaan matkailuviranomaiset.

Kuva: Flickr / Hanumann

Palvelut ovat vähissä

Palvelut eivät ole Koh Kradanilla runsaita. Esimerkiksi ravintolatarjonta on Koh Kradanilla vähäistä ja ruokailumahdollisuuksia löytyy käytännössä hotellien yhteydestä.

Saarella ei myöskään ole lainkaan ostosmahdollisuuksia, joten tuliaiset ja matkamuistot kannattaa käydä hankkimassa päiväretkellä esimerkiksi Koh Lantalla tai vaikkapa meno- tai paluumatkalla Bangkokissa.

Yöelämää saarella ei juuri ole.

Rantahyppelyä kävellen tai kajakilla

Teitä tai autoja ei Koh Kradanilla ole, eikä autoja näin pienellä saarella kaipaakaan. Parhaiten Koh Kradanin maisemiin tutustuu kävellen, sillä välimatkat ovat luonnostaan lyhyitä. Kajakilla voi retkeillä eristyksissä sijaitseville rannoille, joille ei pääse polkua pitkin.

Saariston muihin saariin voi lähteä tutustumaan pitkähäntäveneen kyydissä.

Lennot ja matkustus

Koh Kradanille voi matkustaa esimerkiksi Bangkokin ja Trangin kautta. Venematka Trangin satamasta Koh Kradanille kestää noin tunnin. Saarelle on lauttayhteyksiä myös Koh Lantalta ja lähisaarilta.

Kourallinen hotelleja

Koh Kradanilla on rajallisesti majoitusvaihtoja ja majapaikkavalikoima koostuu lähinnä bungaloweista. Majoituksen taso vaihtelee luksuksesta edulliseen. Monet majapaikoista sijaitsevat saaren itälaidalla.

Matkat Koh Kradanille

Matkoja Koh Kradanille tarjoaa esimerkiksi Finnmatkat.

Lisätietoa:

Thaimaan virallinen matkailusivusto
Travelfish.org/Ko Kradan
Minnethaimaassa.com/Ko Kradan

Kuvat: Flickr/ Hanumann, Ilse Reijs and Jan-Noud Hutten, Hanumann