Sukeltajan pieni suosikkisaari Raya Yai

Turkoosi meri ja valkoiset hiekkarannat – voiko paratiisisaarelta enempää pyytää? Edellä mainitut tuntomerkit täyttävä Raya Yai on paratiisia metsästävien matkailijoiden lisäksi koralliensa ansiosta etenkin sukeltajien suosikkikohde.

Pala paratiisia

Raya Yai (tai Ko Racha Yai) on rantalomailijoiden ja sukeltajien suosima saari Thaimaan rannikolla. Se sijaitsee vain hieman yli 20 kilometrin päässä Phuketista, joten saari on suosittu retkikohde Thaimaan suosikkikohteesta.

Saari on tunnettu erityisesti kirkkaista vesistään ja ympäröivistä koralleistaan. Monet antautuvat saarelle suuntaavien päiväretkien houkutukseen, mutta Raya Yailla kannattaa viettää myös pidempi loma.

Päivällä eloisat ja iltaa kohti rauhoittuvat rannat tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen sanalla sanoen paratiisimaisessa ympäristössä. Valkoiseen hiekkaan upotetut varpaat ja aurinkovarjon alle levitetty rantapyyhe ovat avain täydelliselle rentoutumiselle.

Saaren keskeisin ranta on Ao Patok, minne Phuketista saapuvat veneet rantautuvat, ja joka toimii monen sukellusretken lähtöpisteenä. Muita saaren rantoja ovat esimerkiksi Siam Beach, Kon Kare Beach ja Ter Bay.

Sukeltajan onnela

Koralliriuttojen ympäröimä Raya Yain saari ei jätä sukeltajia kylmäksi – monessakaan mielessä. Lämpimissä vesissä sukeltaminen on saarelle matkailevalle ilo.

Sukeltamaan ja snorklaamaan pääsee Raya Yailla suoraan rannalta. Jotkin sukelluskohteista sijaitsevat hieman etäämmällä rantahiekoista, jolloin matkaa taitetaan myös pitkähäntäveneellä. Suosittu kohde on esimerkiksi Ko Raya Noi -niminen autio naapurisaari, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Raya Yailta.

Saarella toimii useita sukelluskeskuksia. Näiden joukossa on suomalainen sukelluskeskus Raya Divers.

Ravintola Siam Beachilla. Kuva: Flickr / deeuutee

Rannalla ravintolassa

Ostosmatkailulle Raya Yai ei ole sopiva kohde, sillä saarella ei ole kovinkaan paljon tarjottavaa ostosrintamalla. Matkailija saa kuitenkin saarelta kaiken tarvitsemansa.

Pieniä kauppoja ja ravintoloita löytyy saaren kylästä ja hotellien yhteydestä. Saarella voi esimerkiksi nauttia illallista rantahietikolla.

Yöelämältään saari on hyvin hiljainen.

Pienen saaren valloitus onnistuu jalkaisin

Raya Yai on pieni saari, joten sen kummempia menopelejä saarella liikkuva ei tarvitse – omat jalat riittävät vallan mainiosti rannalta toiselle siirtymiseen.

Merellä kulkupeleinä toimivat pitkähäntäveneet, jotka vievät esimerkiksi hieman etäämmällä sijaitsevien sukelluskohteiden äärelle.

Saarelle pääsee Phuketista pikaveneellä. Kuva: Flickr / jeffgunn / Jeff Gunn

Lennot ja matkustus Raya Yaille

Suomesta ei ole suoria lentoja Raya Yaille. Saarelle on kuitenkin kohtuullisen helppo matkata, sillä se sijaitsee alle 25 kilometrin päässä Phuketista.

Phuketiin on suomesta tarjolla loma- ja reittilentoja. Phuketista matka jatkuu noin 45 minuutin mittaisella pikavenematkalla saarelle.

Päiväretken lisäksi majapaikkoja löytyy

Raya Yai on suosittu etenkin päiväretkikohteena. Pidempää lepolomaa kaipaava voi saarella kuitenkin myös helposti majoittua.

Saari on toki pieni, joten kovin suurta määrä hotelleja sen pinta-alalle ei mahdu. Olemassa olevat ja turismin kasvun myötä myös lisääntyneet hotellit tarjoavat kuitenkin majapaikkoja, joista valita – hieman edullisimmista vaihtoehdoista aina luksukseen saakka.

Matkat Raya Yaille

Raya Yaille ei ole tarjolla Suomesta pakettimatkoja.

Lisätietoa

Kohracharesort.com
Wikitravel.com / Ko Racha
Minnethaimaassa.com/Ko Raya Yai
Raya Divers

Kuvat: Flickr / jeffgunn/Jeff Gunn, deeuutee, jeffgunn/Jeff Gunn