Sukeltajan unelmakohde Koh Tao

Koh Taolla viihtyy etenkin rennosta rantaparatiisista haaveileva lomamatkailija. Se on pitkään ollut reppureissaajien suosikkikohde ja vaikka turismi on yhä enenevässä määrin nostanut saarella päätään, löytyy Koh Taolta ja sen ympäristöstä yhä hiljaisia kolkkia ja lähes autioita rantoja. Eikä sovi unohtaa, että kirkkaiden vesien ympäröimä Koh Tao tunnetaan yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista!

Kurkistus pinnan alle Kilpikonnasaarella

Siaminlahdella parin tunnin lauttamatkan päässä Koh Samuilta sijaitseva Koh Tao pitää omalta osaltaan yllä Thaimaan rantojen mainetta. Kooltaan tämä Kilpikonnasaari ei ole suuren suuri, vain 21 neliökilometrin kokoinen, mutta hienosta rantahiekasta ja kirkkaista vesistä kiinnostuneet matkailijat eivät joudu saarella pettymään: kun listataan maailman parhaita sukelluskohteita, nousee Koh Tao usein aivan kärkikahinoihin.

Saarta voikin pitää sukeltajien paratiisina, sillä täältä löytyy niin kirkkaita vesiä kuin rikasta vedenalaista elämää. Sukeltamiseen ja snorklaamiseen on useiden kymmenien sukelluskoulujen kautta paljon mahdollisuuksia. Koh Taolla toimii esimerkiksi suomalainen sukelluskoulu Koh Tao Divers.

Kuva: Flickr/Dominic Rivard

Matkailun kannalta keskeisiä alueita ovat Sairee ja Mae Haad. Mae Haad on saaren pääkylä ja lauttaliikenteen keskus, mistä löytyy myös paljon hotelleita ja palveluja. Mae Haadin pohjoispuolella sijaitsevan Saireen kylän ranta on Koh Taon pisin ja suosituin. Täällä sijaitsee myös laaja hotelli- ja palveluvalikoima ravintoloineen ja sukelluskouluineen.

Saireen lisäksi Koh Samuilta löytyy lukuisia muitakin upeita rantoja. Näistä kauneimpien joukossa ovat esimerkiksi Ao Leuk ja Jansom Bay, joista ensimmäinen sijaitsee saaren kaakkoisosassa ja jälkimmäinen länsilaidalla. Jos kaipaa vaihtelua rannalla loikoiluun ja vesiurheiluun, voi Koh Taolla siirtyä harrastamaan esimerkiksi joogaa tai thaiboxingia.

Pienen saaren varsinainen nähtävyystarjonta jää vaatimattomaksi, mutta retkeilymahdollisuuksia kuitenkin löytyy esimerkiksi syrjemmällä sijaitsevien rantojen muodossa. Tämän lisäksi retkiä järjestetään myös lähisaarille. Suosittu käyntikohde on esimerkiksi vieressä sijaitseva Koh Nang Yuan.

Nangyuan, Koh Tao. Kuva: Flickr/David Sim

Ostoskohteet sijaitsevat muualla

Koh Taolta löytyy jonkin verran ostospaikkoja, mutta mikään varsinainen ostosmatkailijan paratiisi saari ei ole. Laajin ostos- ja palvelutarjonta löytyy keskeisiltä matkailualueilta, kuten Haad Saireesta ja Mae Haadista. Täällä sijaitsee esimerkiksi elintarvike- ja vaatekauppoja, matkamuistomyymälöitä ja internetkahviloita.

Leppoisaa iltaelämää

Koh Taon yöelämää ei voi kutsua erityisen vilkkaaksi – ainakaan kun vertailukohtana ovat monet muut Thaimaan lomakohteet. Iltavirkuille löytyy silti Koh Taoltakin ravintoloita, pubeja ja rantabaareja. Vilkkain tarjonta iltaelämän viettoon löytyy Saireesta ja Mae Haadista, ja pääasiassa tunnelma on illallakin rennon leppoisa.

Songthaewin kyydillä perille

Edullisimmin saarella liikkuu hyppäämällä paikallisen ryhmätaksin eli songthaewin kyytiin. Myös pitkähäntäveneet ovat suosittu vaihtoehto, kun suunatana ovat etäämmällä sijaitsevat syrjäiset rannat. Suuremmat lautat kulkevat lähisaarille.

Lähtö Koh Taolta. Kuva: Flickr/Jessica Spengler

Lennot Koh Taolle

Koh Taolla ei ole omaa lentokenttää. Saarelle voi Suomesta saapua esimerkiksi joko Bangkokin tai Phuketin, sekä Koh Samuin saaren kautta. Koh Samuilta matka Koh Taolle jatkuu lautalla. Lautta- ja veneyhteyksiä Koh Taolle on myös muista kohteista, kuten Surat Thanista ja Chumphonista.

Majoitusta moneen makuun

Majapaikkoja on tarjolla ympäri saarta ja valittavana on esimerkiksi tasokkaita lomahotelleja ja bongaloweja. Suurimmat hotellivalikoimat löytyvät Saireesta.

Majoittuminen on Koh Taolla edullista, joten saari on hyvä kohde budjettimatkaajalle. Edullista majoitusta kaipaava voi yöpyä esimerkiksi pienessä vierasmajassa. Etenkin vilkkaimman matkailusesongin aikaan majapaikka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Matkat Koh Taolle

Matkoja Koh Taolle tarjoavat Tjäreborg, Finnmatkat ja Helin matkat.

Lisätietoa:

KohTao.com
TravelFish
Koh Tao Divers
Rantapallo.fi/Koh Tao

Kuvat: Flickr / Retinafunk, Dominic Rivard, David Sim, Jessica Spengler