Täydenkuun juhlistaan tunnettu Koh Phangan

Rannat, juhlat ja rentoutuminen ovat avainsanoja Koh Phanganilla lomaillessa. Siaminlahdella kelluva Koh Phangan on bileväen suosikkisaari, jolta kuitenkin löytyy myös omaa rauhaa sitä kaipaaville.

Rantoja joka sormelle

Eloisa Koh Phangan on Koh Samuin ja Koh Taon välissä sijaitseva reppureissaajien suosikkikohde, joka houkuttelee yhä kasvavassa määrin myös pakettimatkailijoita. Rantoja löytyy saarelta runsaasti ja nähtävää riittää myös vehreässä ja kukkulaisessa saaren sisäosassa.

Pieniä ja suuria lomakyliä löytyy ripoteltuna pitkin Koh Phanganin rannikkoa. Saaren pääkaupunki on Thong Sala, mutta matkailun kannalta keskeisempi alue on Haad Rinin kaupunki rantoineen. Täällä sijaitsee suurin osa niin hotelleista kuin palveluista – sekä matkailijoista. Kaupunki on myös saaren iltaelämän keskus ja etenkin Haad Rin Nokin ranta on tunnettu vilkkaista rantabileistään.

Rantamaisemia Koh Phanganilla. Kuva: Flickr/Robert Nyman

Mikäli kaipaa lomapäiväänsä hieman hiljaisuutta, kannattaa suunnata Haad Rinin hulinasta saaren muihin osiin. Ohjenuorana voikin pitää, että mitä kauempana Haad Rinistä ranta sijaitsee, sitä hiljaisempi se on. Rannoissa on mistä valita, ja hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi luoteiskulmassa sijaitsevat Chaloklum ja Mae Haad, sekä Ao Si Thanu ja koilliskulman Ao Thong Nai Pan, joita on kutsuttu eräiksi saaren kauneimmista rannoista.

Nähtävyyksiä maalla ja merellä

Rantojen lisäksi Koh Phanganilla kannattaa tutustua myös saaren muuhun luontoon. Kuten naapurisaari Koh Samuilta, myös Koh Phanganilta löytyy vesiputouksia, jotka ovat näkemisen arvoisia monsuunisateiden jälkeen. Patikoimalla pääsee esimerkiksi saaren luonnonpuistossa sijaitsevan Phaengin vesiputouksen äärelle. Eksymistä pelkäävät voivat palkata mukaansa oppaan.

Tunnelmallinen merimaisema. Kuva: Flickr/Tomas Barrios

Nähtävää löytyy myös merenpinnan alta, ja sukellus ja snorklaus ovatkin saarella varsin suosittuja harrastuksia. Sukelluskohteita löytyy saaren ympäristöstä useita. Lajin ystävät voivat myös tehdä hyppäyksen viereiselle Koh Taon saarelle, joka on Thaimaan tunnetuimpia sukelluskohteita.

Ihmiskäden aikaansaamien nähtävyyksien osalta Koh Phanganilla löytyy myös katsastettavaa. Saarella sijaitsee esimerkiksi lukuisia temppeleitä, joista suosittuja käyntikohteita ovat muiden muassa upeilla näköaloilla varustettu Wat Phu Khao Noi, joka on saaren vanhin temppeli, sekä Kuan Yinin kiinalainen temppeli.

Ravintoloita ja tuliaisia

Ravintoloita löytyy Koh Phanganilla lähes jokaisen rannan tuntumasta. Saaren ravintolamaailma kattaa niin perinteiset thai-ravintolat kuin kansainvälisten ketjujen ruokapaikat, ja esimerkiksi tuoreet meren antimet ovat suosittu raaka-aine.

Tuliaiset ja matkamuistot kuuluvat monen matkailijan ostoslistalle. Ostosmahdollisuudet ovat saarella keskittyneet pääasiassa Thong Salaan ja Haad Riniin.

Saari tunnetaan rantajuhlistaan. Kuva: Flickr/idirectori/Thomas sauzedde

Villejä rantajuhlia täydenkuun aikaan

Koh Phangan on tunnettu vilkkaasta yöelämästään. Kuumimman sesongin aikana Haad Rinin hotellit ovatkin täynnä juuri juhlimisesta innostunutta väkeä.

Jos saaren maine juhlapaikkana täytyisi tiivistää kolmeen sanaan, ne olisivat luultavasti Full Moon Party eli täydenkuunjuhla. Koh Phanganin kuukausittainen vetonaula on läpi yön kestävä tapahtuma, joka houkuttelee tuhansia matkailijoita lähisaarilta asti mukaan ilonpitoon.

Juhlinta ei kokonaan pääty kuun muuttaessa muotoaan, vaan iloista humua voi Haad Rinissä löytää myös muulloin kuin täydenkuun aikaan.

Hyppää songthaewin tai pitkähäntäveneen kyytiin

Koh Phanganin liikenteessä liikkuu edullisesti esimerkiksi ryhmätaksilla eli songthaewilla. Käyttöönsä voi vuokrata myös yksityistaksin.

Rantojen välisillä matkoilla voi kulkea taksien tapaan toimivilla pitkähäntäveneillä. Mikäli mielii päivän aikana katsastaa useampiakin rantoja, pitkähäntäveneen voi vuokrata omaan käyttönsä puoleksi tai koko päiväksi.

Liikenteen seassa. Kuva: Flickr/Travelourplanet.com/Fabio Achilli

Lennot Koh Phanganille

Koh Phanganilla ei ole omaa lentokenttää, vaan matka taittuu lentämällä ensin esimerkiksi Bangkokiin ja sieltä viereiselle Koh Samuin saarelle. Koh Samuilta matka Koh Phanganille jatkuu lautalla.

Kattava valikoima majapaikkoja

Saarella sijaitsee nykyisin kattava valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Edullisia reppureissaajien majapaikkoja kuten rantabungaloweja löytyy yhä, mutta niiden rinnalle ovat nousseet tasokkaat lomahotellit ja vuokrahuvilat.

Suurimmat majoitusvalikoimat löytyvät Hat Rinin rannan tuntumasta. Etenkin täydenkuunjuhlien aikaan oma majapaikka on hyvä varmistaa ajoissa etukäteen.

Matkat Koh Phanganille

Matkoja Koh Phanganille tarjoaa esimerkiksi Finnmatkat.

Lisätietoa:

Rantapallo/Koh Phangan
Tourism Thailand
Koh-phangan.ws

Kuvat: Flickr / David Sim, Robert Nyman, Tomas Barrios, Thomas sauzedde, Fabio Achilli