Mikäli matkailijoilla olisi oma sanakirja, Thaimaa löytyisi sieltä malliesimerkkinä trooppisen lomakohteen kohdalta. Maan ilmasto on etenkin talvikuukausina miellyttävän lämmin, luonto vehreä, meri kirkas ja hintataso on edullinen. Thaimaa on kiistatta yksi suosituimmista kaukomatkakohteista. Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Thaimaa oli alun perin reppureissaajien suosikki, mutta pikkuhiljaa myös muut matkailijat ja lapsiperheet löysivät maan lämmön ja rannat.

Suosituimpia lomakohteita Thaimaassa ovat Phuket, Bangkok, Khao Lak, Hua Hin, Koh Samui, Pattaya ja Krabi. Viime aikoina matkanjärjestäjien valikoimiin on tullut myös pienempiä ja erikoisempia kohteita, sekä tuntemattomampia saaria.

Matkoja Thaimaahan löytyy kaikilta suurimmilta valmismatkajärjestäjiltä, kuten Finnmatkoilta, Tjäreborgilta ja Aurinkomatkoilta.

Faktoja Thaimaasta

Väkiluku: n. 67 milj.
Pääkaupunki: Bangkok
Rahayksikkö: Baht
Virallinen kieli: thai
Juhlapäivät: 5. joulukuuta, 13.–15. huhtikuuta
Aikaero: Talvella +5 h, kesällä +4 h
Sähköverkko: 220V, 50 Hz

Thaimaan ilmasto

Thaimaa on ilmastoltaan trooppinen, mutta maan sisäiset vaihtelut voivat olla suuria. Maan pohjoisosien vuoristossa lämpötilat ovat huomattavasti alhaisempia kuin etelän ja saariston kosteassa kuumuudessa.

Thaimaa kuuluu monsuunivyöhykkeeseen. Kesämonsuuni tuo maahan sateita toukokuusta lokakuuhun. Kuiva ja viileä kausi kestää marraskuusta helmikuuhun, mikä on maan suosituinta matkailuaikaa. Talvikuukausina Thaimaan eteläosienkin lämpötilat pysyvät miellyttävinä, 25–32 asteen tuntumassa, mutta kevään kuukaudet maaliskusta toukokuulle voivat puolestaan olla todella kuumia.

Historia ja politiikka

Thaimaa, entiseltä nimeltään Siam, on historian melskeistä huolimatta aina ollut itsenäinen valtio. Maan valtiolliset juuret ovat vuonna 1238 perustetussa Sukhothain valtakunnassa ja nykyinen hallitsijasuku astui valtaan vuonna 1782.

Toisin kun monet muut alueen maat, Thaimaa säästyi siirtomaavaltioiden kolonalisoinnilta 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Vuonna 1932 vallankumous lopetti maan absoluuttisen monarkian ja seitsemän vuotta myöhemmin maan nimi muuttui Siamista Thaimaaksi.

Nykyiseltä valtiomuodoltaan Thaimaa on perustuslaillinen monarkia. Valtion päämiehenä toimii kuningas Phumiphon Adunyadet, joka on ollut vallassa vuodesta 1946 lähtien. Suurin osa poliittisesta vallasta on kuitenkin pääministerillä, Abhisit Vejjajivalla. Kansallispäivää Thaimaassa vietetään 5. joulukuuta, joka on kuninkaan syntymäpäivä.

Liikkuminen Thaimaassa

Thaimaassa voi liikkua esimerkiksi matkatoimiston kautta saatavalla vuokra-autolla. Thaimaalainen liikenne vaatii kuitenkin valppautta ja hyviä hermoja. Liikennekulttuuri poikkeaa paljon suomalaisesta, sillä suurin osa liikennesäännöistä on tehty rikottavaksi. Suositeltavampi tapa autoilla Thaimaassa onkin hypätä joko taksiin, bussiin tai tuk tukiin.

Kolmipyöräinen tuk tuk on suomalaisittain erikoisempi ilmestys thaimaalaisessa katukuvassa. Taksia edullisempi tuk tuk kuljettaa niin lyhyitä kuin vähän pidempiäkin matkoja, mutta hinnasta on hyvä sopia aina etukäteen.

Bussit ovat yleinen ja edullinen tapa liikkua paikasta toiseen, sillä bussit kulkevat maan joka kolkkaan. Thaimaan bussiliikenteessä näkee monentasoisia linja-autoja, ja valinnan varaa löytyy täyteen ahdetuista paikallisbusseista lähinnä pitkillä matkoilla käytettäviin VIP-busseihin. Luotettava valinta monenkirjavien bussiyhtiöiden joukosta on valtion omistama BKS.

Bussin ohella matkailija voi turvautua myös Thaimaan junayhteyksiin. Junalla liikkuminen on usein turvallista ja miellyttävää, varsinkin yön yli kestävillä matkoilla. Valtion rautatien, SRT:n, ratayhteydet kattavat koko maan.

Lentäminen on varteenotettava vaihtoehto etenkin pidemmillä matkoilla. Pääkaupungista Bangkokista on hyvät lentoyhteydet muualle maahan.

Thaimaan saaristossa liikutaan veneillä ja suosituista lomakohteista onkin jatkuvia veneyhteyksiä lähisaarille ja satamiin. Turistit voivat myös vuokrata veneitä omaan käyttöön. Vuokraskootterilla vesillä liikkuminen on nopeaa.

Matkailijan terveys

Kuten kaikkien matkalle lähtijöiden, myös Thaimaahan suuntaavien on syytä pitää huolta siitä, että kaikki tarvittavat rokotukset ovat kunnossa. Thaimaan matkailijalle suositellaan perusrokotteiden lisäksi ainakin A-hepatiitti-rokotusta. Lääkäriltä voi rokotusten yhteydessä tarkistaa esimerkiksi ajankohtaisen malariatilanteen, mutta malariarokote ei useinkaan ole tarpeen.

Malarian lisäksi Thaimaahan matkaavaa saattaa uhata myös dengue-kuume. Näiden sairauksien vuoksi kannattaa käyttää hyttyskarkotteita koko lomamatkan ajan, vaikka erityistä tarvetta rokotuksille ei olisikaan todettu.

Kuva: Flickr/Mike Behnken