Vaikka lomalleen toivoo pelkkää hyvää, kaikkea ei voi ennustaa. Sairastumisia, onnettomuuksia ja pikku nirhamia sattuu ja tapahtuu. Onneksi asioihin voi myös varautua. Tässä osiossa kerrotaan matkailijan Thaimaassa tarvitsemista rokotuksista ja matka-apteekista, sekä paikallisista apteekeista ja lääkäripalveluista.

Thaimaahan matkustavan rokotukset

Rokotukset ovat olennainen osa matkailijan terveyttä. Ennen matkaa on hyvä keskustella lääkärin kanssa kaikista tarvittavista rokotuksista. Lääkäri pystyy selvittämään paitsi suositellut rokotukset, myös ottamaan huomioon aikuisen matkailijan aikaisemmin saamat rokotukset ja tarvittaessa huolehtimaan tehosteista. Lasten ja nuorten kohdalla lääkäri tarkistaa, että rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat ajan tasalla ja tarvittaessa täydentää suojaa.

Kaikille Thaimaahan matkustaville suositeltuja rokotuksia ovat hepatiitti A -rokote, sekä yleisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus -rokote ja MPR, eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote.

Riskinarvion perusteella harkittavia rokotteita Thaimaahan ovat hepatiitti B, japanin aivotulehdus, kolera ja lavantauti. Näiden rokotteiden kohdalla lääkäri tekee rokottamispäätöksen yksilöllisen riskinarvion avulla. Rokotuspäätökseen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi matkustajan terveys, riskikäyttäytyminen, aiemmin otetut rokotukset, matkan ajankohta, kyseisen taudin yleisyys matkakohteessa ja vuodenaikavaihtelut, sekä rokotteen suojateho.

Malariariski on Thaimaassa yleisesti ottaen pieni, mutta riski vaihtelee alueittain. Turistialueilla ja suurissa kaupungeissa malariaa ei esiinny ja riski on vähäinen myös maan keskiosassa, Malesian niemimaalla ja turistialueiden ulkopuolisilla saarilla. Maaseudulla ja raja-alueilla malariaa kuitenkin siintyy. Suurkaupungeissa ja rantalomakohteissa oleskelevan ei tarvitse huolehtia malariasta, mutta maaseudun riskialueille suuntaaville matkailijoille suositellaan malarianestolääkitystä.

Lisätietoa rokotuksista löytyy osoitteesta Rokote.fi.

Matka-apteekki auttaa pieniin nirhamiin

Matka-apteekin pakkaaminen on hyvä keino suojautua taudeilta ja hoitaa pieniä haavereita. Matka-apteekin vakiovarusteita ovat kipu- ja tulehduslääkkeet, laastarit, sideharsotaitokset, haavateippi, desinfiointiaine ja kynsisakset. Mukana on hyvä olla myös ihottumaan ja hyönteisten pistoihin auttava kortisonivoidetta, allergisiin reaktioihin tehoavia antihistamiinitabletteja, sekä matkapahoinvointilääkettä.

Matka-apteekista tulisi löytyä kaikki säännöllisessä käytössä olevat henkilökohtaiset lääkkeet, joita on hyvä ottaa varmuuden vuoksi vähintään viikon ajaksi yli matkan tarpeen. Reseptien uusimisesta kannattaa huolehtia hyvissä ajoin ennen matkaa. Reseptit ja lääkkeiden alkuperäispakkaukset on syytä ottaa matkalle mukaan paitsi tullia varten, myös siksi että pakkauksesta selviävät vaikuttavien aineiden nimet, jos vastaavaa lääkettä on tarpeen saada lisää lomakohteessa.

Matkailijoiden yleisin vitsaus, turistiripuli, voi yllättää milloin tahansa. Turistiripuli tarttuu esimerkiksi huonon hygienian välityksellä. Vitsaukseen löytyy onneksi myös apua ripulilääkkeistä, joten matka-apteekkiin on syytä varata esimerkiksi Imodium-nimistä ripulilääkettä.

Apua paikallisista apteekeista

Vaikka matkalle onkin hyvä varustautua pienen matka-apteekin kera, löytyy apua vaivoihin myös paikan päältä Thaimaasta. Thaimaan lomakohteiden apteekkarit ovat tottuneet turisteihin ja heitä tyypillisesti vaivaaviin ongelmiin. Moniin tavallisiin vaivoihin, kuten turistiripuliin, löytyy apu apteekista ilman reseptiä.

Thaimaalaisista apteekeista saa monia Suomessa reseptinvaraisia lääkkeitä, kuten antibiootteja, ilman reseptiä, mutta niiden turhasta popsimisesta ei ole mitään hyötyä. Mikäli olo on huono eikä selkeää syytä löydy, on antibioottien sijaan suotavaa turvautua ensisijaisesti lääkärin apuun.

Terveyspalvelut ja sairaalahoito Thaimaassa

Thaimaassa on tarjolla terveydenhuolto- ja lääkäripalveluita äkillisten sairastumisten varalle. Apua sairastumistapauksissa voi pyytää esimerkiksi matkaoppailta tai hotellin henkilökunnalta, jotka osaavat ohjata eteenpäin.

Terveydenhuollon palvelut vaihtelevat Thaimaassa alueittain: Bangkokissa ja muissa suurissa kohteissa terveyspalvelut voivat olla Suomen tasoa, mutta köyhimmillä alueilla usein riittämättömiä. Suosituilla turistialueilla suurin osa lääkäreistä puhuu englantia.

Paikallinen hätänumero kannattaa tallentaa puhelimeen, sillä onnettomuuden tai sairaskohtauksen sattuessa matkailija on paikallisen sairaanhoidon varassa. Mikäli hoidon taso on riittämätön siinä sairaalassa johon potilas ensiksi toimitetaan, voi matkaopas, Suomen konsulaatin edustaja tai matkavakuutusyhtiön puhelinpäivystäjä tietää paremman sairaalan.

Matkavakuutusyhtiön matkavakuutuskortista löytyvään päivystysnumeroon kannattaa ottaa yhteyttä heti sairaalaan jouduttaessa, sillä hoitoa ei välttämättä aloiteta ennen maksajan varmistumista. Vakuutusyhtiön päivystäjältä voi kysyä myös mahdollisuudesta päästä Suomeen hoitoon.

Lisätietoa löytyy Matkailijan terveysoppaasta.

Kuva: Flickr/jeeheon