Thaimaa, entiseltä nimeltään Siam, omaa kiehtovan menneisyyden, jossa vuorottelevat niin valloitukset ja valtataistelut, kuin rauhan ajat ja nopean kehityksen kaudet. Tässä osiossa kerrotaan Thaimaan historiasta ja sen käännekohdista.

Alkuhämärä ja Sukhothai

Thaimaan historia ulottuu kauas menneisyyteen, eikä maa-alueen historian alkuhämäriin päästä kurkistamaan ainakaan kirjallisten lähteiden avulla. Arkeologiset kaivaukset ovat kuitenkin osittaneet, että nykyisen Thaimaan alueella on ollut ihmisasutusta jo 20 000 vuotta sitten.

Thaimaan alueella ennen ajanlaskun alkua vallinneista kulttuureista on vaikea tietää mitään varmaa, mutta 500-luvulle mennessä kukoistavat maanviljely-yhteisöt olivat levittäytyneet laajalle alueelle Thaimaassa, samoin kuin theravada-buddhalaisuus.

Kaupunkivaltioiden muodostama löyhä liitto, Dvaravati-kausi, kesti 1000-luvulle saakka. 1200-luvulla useat Mekongin laakson ruhtinaskunnat yhdistyivät ja Sukhothain kuningaskunta julistautui itsenäiseksi vuonna 1238. Valtakunta alkoi laajeta nopeasti ja se otti haltuunsa tärkeitä alueita muun muassa khmeriläisiltä.

Monet thaimaalaiset historioitsijat pitävät Sukhothaita ensimmäisenä thaimaalaisena kuningaskuntana. Sukhothain valtakunnan toinen kuningas, Rham Khamhaeng, organisoi kirjoitussysteemin, joka on modernin thaikielen perusta.

Loistokas Ayuthaya

Sukhothain kuningaskunnan heikennyttyä kilpaileva Ayuthayan valtakunta kasvatti valtapiiriään entisen Sukhothain alueelle 1300- ja 1400-luvuilla. Ayutthayan ensimmäinen kuningas Rama Thibodi otti theravadabuddhalaisuuden valtakunnan viralliseksi uskonnoksi ja kokosi 1800-luvulle saakka käytössä olleen Dharmashastra-lakikokoelman. Ayuthayan valtakunta eli loiston kauttaan erityisesti 1600-luvulla.

Ayuthayalla ja Chiang Main itsenäisellä kuningaskunnalla oli kahnauksia burmalaisten kanssa pitkin vuosisatoja. Burma hyökkäsi Ayuthayahin vuonna 1765 ja valloitti sen pääkaupungin kaksi vuotta myöhemmin. Tämän sodan aikana tuhoutui monia Ayuthayan loistosta kertovia temppeleitä ja historiallisia dokumentteja.

Burmalaiset hyökkäyksen jälkeen uusi thaipääkaupunki perustettiin Thonburiin vuonna 1769. Thonburi sijaitsee Chao Phraya – joen rannalla vastapäätä Thaimaan nykyistä pääkaupunkia Bangkokia. Siamin sotajoukot ottivat pikaisesti vallan takaisin maassaan ja alkoivat yhdistää provinssejaan. Vuonna 1782 kruunattu kuningas Rama I siirsi pääkaupungin joen toiselle rannalle nykyiselle sijalleen. Tällöin alkoi edelleen jatkuva Chakri-dynastian kausi.

Kolonisaation välttely

Vuonna 1851 kruunattu kuningas Mongkut, eli Rama IV, loi nopeasti suhteita Euroopan valtioihin ja samalla pyrki säästämään maansa kolonisaatioilta. Kuninkaan ja hänen seuraajiensa pyrkimykset onnistuivat, sillä Thaimaa ei ole koskaan ollut vieraan kolonialistisen vallan alaisena. Britit yrittivät 1800-luvun alkupuolella saada jalansijaa maassa, mutta vuosisadan loppupuolella Siam varmisti itsenäisyytensä.

Kuningas Chulalongkornin aikana 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa alkoi Siamin modernisointi ja rautateiden rakentaminen. Britit olivat vuoden 1855 Bowringin sopimuksen myötä saaneet erilaisia etuoikeuksia Siamin alueella ja ensimmäisessä maailmansodassa Siam oli Ison-Britannian liittolainen.

Vuonna 1932 maan monarkeista tuli vallanpitäjiä vain nimellisesti kun veretön vallankumous lakkautti kuningas Prajadhipokin absoluuttisen monarkian ja Siam sai ensimmäisen perustuslakinsa. Vuonna 1939 maan nimi vaihdettiin Thaimaaksi, mikä tarkoittaa vapaiden maata.

Toisen maailmansodan jälkeinen aika

Toisen maailmansodan sytyttyä Thaimaan hallitus liittoutui akselivaltojen kanssa ja avasi maan rajat Japanin miehitysjoukoille. Liittoutuneet valtasivat maan vuonna 1945 ja kylmän sodan aikana Thaimaa muodosti läheiset suhteet Yhdysvaltoihin.

Thaimaan ongelmat kumpusivat 1960-luvun lopulla suurimmaksi osaksi konflikteista, jotka ilmenivät naapurivaltioissa Kambotzassa ja Vietnamissa. Thaimaa sai taloudellista apua Yhdysvalloilta 1950-luvulta lähtien ja Thaimaa oli Yhdysvalloille tärkeä tukikohta kommunismin vastaisessa taistelussa. Thaimaa myös lähetti joukkoja Vietnamin sotaan. Etelä-Vietnamin ja Kambodtzan kaatumiset toivat nopeita muutoksia myös Thaimaan diplomatiaan. Yhdysvaltojen armeijahenkilöstö vedettiin lopullisesti maasta vuonna 1976.

Kuningas Rama VIII:n, eli Ananda Mahidolin salamurhan jälkeen vuonna 1946 maan valtaistuimelle nousi hänen nuorempi veljensä ja maan nykyinen kuningas Bhumipol Aduldej, josta tuli Rama IX. Thaimaan sisäpoliitiikkaa ovat leimanneet sotilashallitukset ja vallankaappaukset toisen maailmansodan loppumisesta alkaen.

 

Lähteet: Ulkoasiainministeriö: maatiedosto Thaimaa, Tourism Thailand, Wikipedia
Kuva: Flickr/puuikibeach

Yksi vastaus aiheeseen “Historia”

  1. I see you don’t monetize thaimaa.fi, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month with new monetization method.
    This is the best adsense alternative for any type of
    website (they approve all sites), for more details simply search in gooogle:
    murgrabia’s tools

Kommentit on suljettu.