Lämmin, leuto tuulenvire viilentää ihoa ja tuo helpotusta kuumuuteen. Phuketissa lämpöasteet lähentelevät reilusti yli 30 astetta ja merivesi ei ole paljoa tätä viileämpää. Suomen pakkaset ovat muisto vain, kun t-paita takertuu hikiseen selkään ja aamuauringon lämmittämä valkoinen hiekka polttelee ilman kenkiä kulkevan jalkapohjia. Tätä on lomailijan Phuket, mutta saarelta löytyy myös paljon muuta mikä jää tavalliselta pakettimatkaajalta näkemättä.

Phuket on Thaimaan suurin saari 48 kilometrin pituudellaan ja se tarjoaa monenlaista nähtävää niin auringonpalvojalle kuin aktiivilajeista kiinnostuneille. Suurin osa Phuketin turismista on keskittynyt saaren läntiselle puolelle, jossa sijaitsevat myös pääturistirannat Patong Beach, Karon Beach ja Kata Beach.

Patong Beach on Phuketin yöelämän keskus ja siellä sijaitsevat myös hyvät ostosmahdollisuudet pienistä katukojuista näyttävään Jungceylonin – ostoskeskukseen. Patong sopii mainiosti vilkkaasta yöelämästä kiinnostuneille matkaajille, jotka päivisin nauttivat myös auringonotosta. Majoitusta löytyy jokaisen kukkarolle sopivaan hintaan niin hienoista hotelleista kuin vaatimattomimmistakin guesthouseista.

Karon Beach tarjoaa hieman rauhallisempaa lomailua, mutta tarpeen tullen myös ravintolat ja istuskelupaikat ovat lähellä. Patongin yöelämään on tuktukilla matkaa noin 15 minuutin verran. Karonin 3 kilometrin pituisen hiekkarannan välittömässä läheisyydessä on vain vähän palveluja, sillä suurin osa kaupoista, ravintoloista ja matkatoimistoista sijaitsevat rannan pohjoispäässä liikenneympyrän lähettyvillä. Rantatien tuntumaan on sen sijaan rakennettu näyttäviä hotelleja ja niiden asiakkailleen tarjoamia palveluja.

• Kolmesta pääturistirannasta pienin, Kata Beach, sopii hyvin lapsiperheille ja rauhallisempaa lomakohdetta etsiville, sillä ravintolaelämä rauhoittuu ennen puolta yötä ja kadut hiljenevät muutamaa baaria lukuun ottamatta. Päiväsaikaan kauniisti kaartuva ja leveä Kata Beach tarjoaa hyvät mahdollisuudet uimiseen, auringonottoon ja lomailuun. Kata Beachilla on monentasoista majoitusta hotelleista bungaloweihin sekä ravintolapalveluita tasokkaammista ravintoloista perinteisiin thaimaalaisiin muovituoleilla varustettuihin ruokapaikkoihin.

Phuketin Kata Beach auringonlaskun aikaan. Kuva: mst7022

Näiden suosituimpien hiekkarantojen lisäksi Phuketista löytyy myös useita, rauhallisempia rantoja, jotka sopivat hyvin yksilöllisempään lomailuun ja rentoutumiseen. Tällaisia rantoja ovat esimerkiksi Kamala Beach, Rawai Beach, Bang Tao, Surin Beach ja Mai Khao.

Phuketin hotellit

Eniten hotellitarjontaa löytyy Phuketin päärannoilta Patong, Karon ja Kata Beachilta. Majoitusta on edullisista bungaloweista ja guesthouseista viiden tähden hotelleihin, joten valinnanvaraa riittää. Pääsääntönä voidaan pitää, että rannan lähellä on kalliimpaa majoitusta ja kauempana rannasta on mahdollista löytää edullisempaa tarjontaa. Suosituimmat ja parhaimmilla sijainnilla olevat hotellit täyttyvät sesonkina nopeasti, joten ne kannattaa varata parikin kuukautta etukäteen.

Luksusluokan resortti Phuketissa. Kuva: edachsund

Aktiviteetit Phuketissa

Phuketissa on valinnanvaraa aktiviteettien suhteen, sillä saarelta on mahdollisuus osallistua monimuotoisille retkille eri sukellus- ja ohjelmapalveluyrityksien kautta. Retken järjestäjä kannattaa valikoida tarkoin, sillä vain pieni osa järjestäjistä huolehtii retkien luontoystävällisyydestä ja luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Suosituimpia retkikohteita ovat esimerkiksi erilaiset päivänpituiset sukellus- ja kalastusretket, norsulla ratsastus, melontaretki läheiseen Phagn Nan kallioluoliin ja laguuneihin, James Bond -saariretki, snorklausretket Phi Phi – saarille tai Ray Yain -saarelle ja eripituiset viidakkovaellukset Khao Sokissa.

Raya Yai tarjoaa hienot maisemat sukeltamiseen ja snorklaukseen. Kuva: Allerina & Glen MacLarty

Phuketin saarelta poistumatta voi vierailla Phuket Fantasea –showssa, käydä apinoiden luona Gibbon Rehabilitation keskuksessa, ihastelemassa Phuket Aquariumissa Andamaanien meren eläimistöä, katsella Phuket Zoo – eläintarhan eksoottisia eläimiä, viettää useammankin päivän pelaten golfia, harrastaa hot joogaa, tehdä benjihypyn, vierailla saaren eteläisemmässä kärjessä tai Phuket Butterfly Gardenissa ihastelemassa perhosia sekä kiertää saarta ja tutustua sen kulttuurikohteisiin, temppeleihin ja historiaan. Eläinrakkaat voivat myös tehdä päivän tai pari vapaaehtoistyötä Soi Dog Foundationissa, joka pyrkii sterilisoimaan ja auttamaan Phuketin katukoiria. Mikäli illalla vielä puhtia riittää on Patongilla sijaitseva Bangla Road mielenkiintoinen ja vilkas yöelämän keskus useine baareineen ja yökerhoineen.

Suosittu päiväretki Phuketissa suuntautuu Phi Phi -saarille, jossa myös the Beach -elokuva on kuvattu. Kuva: paul's parking

Phuketissa ostokset onnistuu

Jokaisella päärannalla on mahdollista tehdä ostoksia katukojuista tai pienistä rantakaupoista, mutta suuremmat ostoskeskukset, kuten Big C, Tesco Lotus ja Central Festival, sijaitsevat lähempänä Phuket Townia. Ostoskeskuksista on mahdollista tavallisen käyttötavaran lisäksi löytää myös tunnettuja merkkituotteita, mutta myös hinnat nousevat kansainvälisen tunnettavuuden mukana. Patong Beachilla sijaitsevassa suositussa Jungceylon – ostoskeskuksessa ja Central Festivalissa on vaateliikkeiden lisäksi elokuvateatterit, joissa näytetään myös englanninkielisiä elokuvia. Edellä mainittujen lisäksi kukkaroa voi raottaa Phuket Townin kaupoissa ja Robinsson Ocean Plaza -ostoskeskuksessa sekä huomattavasti edullisimmilla, myös paikallisten suosimilla, päivä- ja iltamarkkinoilla. Markkinoille on suotavaa varata pientä rahaa mukaan, sillä kauppiailla ei välttämättä ole antaa vaihtorahaa takaisin suuresta setelistä.

Thaimaalaiseen tapaan kuuluu hinnasta tinkiminen, joten tuotteet on mahdollista saada ensimmäistä myyjän esittämää hintaa kaksi tai kolmekin kertaa edullisemmin. Tinkimisessä pääsääntönä on, että mitä selkeämmät ja kiinteämmät seinät kaupalla on, niin sitä kiinteämmät ovat myös hinnat. Tinkiminen on siis suotavaa markkinoilla ja katumyyjien ja rantakauppiaiden kanssa. Hymyileminen ja toisen kunnioittaminen kuuluvat olennaisesti hyvään kaupankäyntiin.

Phuketin ravintolatarjonta on monipuolista

Eniten ravintolatarjontaa löytyy kehittyneemmältä Patong beachin alueelta, mutta myös Karonilta ja Katalta löytyy eritasoisia ruokailupaikkoja. Poikkeamalla turistikeskuksista kauemmas ja seuraamalla paikallisten suosimia ravintoloita on mahdollista löytää sama ruokalaji huomattavasti edullisemmin ja maukkaammin valmistettuna. Parhaimmat maut ja ruokaelämykset todennäköisesti nauttii niin sanotuissa muovituoli-paikoissa, jossa ruoka on enemmän thaimaalaiseen kuin länsimaiseen makuun valmistettua ja hinnat eivät päätä huimaa. Toki päärannoilta löytyy myös ravintoloita, joissa voi tilata pihviä tai pizzaa riisin ja nuudelien sijaan, mutta myös hintataso nousee länsimaisen ruoan myötä. Nämä hinnat kumminkin tuntuvat Suomen hintatasoon tottuneesta edullisilta, mutta paikallisten näkökulmasta katsottuna ne ovat kalliimpia.

Patong on Phuketin yöelämän sydän

Phuketin yöelämän keskus on Patong Beachilla sijaitseva Bangla Road, jonka useat baarit neonväreineen, vähäpukeisine tarjoilijoineen, sisäänheittäjineen ja juomatarjouksineen houkuttelevat joka ilta useita lomailijoita juhlimaan ja nauttimaan thaimaalista viskiä tai olutta pienelle alueelle. Jokaiselle illalle on tyypillistä, että musiikki soi kovaa, ladyboyt ovat pukeutuneet parhaimpiinsa ja go-go girl – baarit kilpailevat maksavista asiakkaista. Pienemmistä baareista iltaa voi jatkaa myöhempään auki oleviin yökerhoihin tai vaihtoehtoisesti vierailla Bangla Roadilla sijaitsevassa suomalaisessa Seduction – yökerhossa. Rauhallisempaan illanviettoon soveltuvia ravintoloita ja pienempiä baareja löytyy niin Patong, Karon kuin Kata Beachiltakin. Jokaisella päärannalla on myös reggae – tyylinen baari, mutta niiden löytämiseksi on syytä kysyä neuvoa paikallisilta asukkailta. Live musiikista nauttivat voivat suunnata Patong Beachin ravintoloihin rannan tuntumassa. Bangla Roadilla liikkuu useita epäeettisiä kuvaajia, jotka kuvauttavat turisteja huumattujen ja huonosti pidettyjen, eksoottisten eläinten seurassa. Tällaisen palveluntarjoajan toimintaa ei tulisi tukea ja myyjästä tulisi ilmoittaa esimerkiksi oppaalle, joka voi viedä tiedon eteenpäin toiminnan estämiseksi.

Patong yöaikaan. Kuva: Allerina & Glen MacLarty

Phuketin liikenteessä kannattaa olla tarkkana

Liikenne Phuketissa on vasemman puoleista, vilkasta ja sekavaa. Liikenne on myös yksi vaarallisimmista tekijöistä Phuketissa, sillä teillä sattuu päivittäin kohtalokkaita onnettomuuksia, joten myös matkailijan on syytä olla tarkkaavainen liikenteessä.

Tuk-Tuk

Helpoin tapa liikkua Phuketissa on ottaa punainen tai keltainen Tuk-tuk, mutta hinnasta tulee aina etukäteen neuvotella ja tinkiä kuskin kanssa, sillä heillä ei ole käytössään mittaria ja kuskit voivat yllättää häikäilemättömyydellään hintojen suhteen. Hinnat vaihtelevat sään, matkan pituuden, kellonajan ja neuvottelutaitojen mukaan, mutta päärannoilta poistuminen maksaa 400 thb tai yli, riippuen kohteesta ja kuskista. Hinnat neuvotellaan matkan pituuden mukaan eikä siihen tule vaikuttaa matkustajien määrä. Noin puolet tuk-tuk –kuskeista ovat rehellisiä, mutta sokeasti kuskeihin luottaminen saattaa verottaa kukkaroa enemmän kuin tarpeeksi ja pysäkki saattaa olla kävelymatkan päässä halutusta. Periaatteessa tieltä pysäytetyt tuk-tukit ovat luotettavimpia ja edullisempia, kuin hotellien edessä parkissa olevat kuskit.

Taksit

Phuketissa ei ole varsinaista taksipalvelua, mutta alueella liikkuu ns. mittari-takseja ja epävirallisia takseja. Takseja ei tosin löydy Patong Beachin alueelta, sillä tuk-tuk – kuskit eivät salli kilpailua. Takseissa hinnat ovat usein tuk-tukien hintoja edullisempia, mutta sesonkina myös taksikuskit saattavat kiertää mittarin käyttöä ja sopia hintoja etukäteen kalliimmiksi. Muutoin taksit ovat mukavampia ja turvallisempia kuin tuk-tukit.

Moottoripyörätaksit

Helpoiten moottoripyörätaksit tunnistaa kuskin liiveistä, joissa on numerot sekä edessä että isolla takana. Moottoripyörätaksit ovat nopea keino päästä paikasta toiseen, mutta kuskien taidoista huolimatta tämä on yksi vaarallisimmista ja heikoiten suojatuista kulkuvälineistä Phuketin vilkkaassa liikenteessä. Hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin tuk-tukeilla ja matkoille on usein määritetty ennalta tietty hinta, jollei kuski yritä hyödyntää matkailijan tietämättömyyttä hintatasosta. Vapaan moottoripyörätaksin voi tuk-tukin tavoin pysäyttää tienreunaan kättä heilauttamalla. Valitessasi moottoripyörätaksia on hyvä ottaa huomioon kuskin ajokunto ja vaatia kypärää myös itsellesi, jollei kuski sitä tarjoa.

Bussit (Song taews) & lentokenttäbussi

Phuketissa toimii isoa tuk-tukia muistuttava, sininen bussi (song taew), joka on turvallinen ja halpa matkustusmuoto ympäri saarta. Hinnat ovat 20-30 thb riippuen matkasta. Bussit kulkevat kaikkialle saarella, mutta päärantojen välillä ei ole bussiyhteyttä ja kaikki linjat kulkevat Phuket Townin kautta. Bussit liikennöivät ilta kuuteen asti ja niillä ei ole tiettyjä pysäkkejä, vaan ne jättävät kyydistä pyydettäessä. Matkustus on aikaa vievää ja puiset, kahdessa rivissä olevat penkit eivät ole mukavin matkustusmuoto, mutta hinnasta ei tarvitse tinkiä, kyyti on turvallista ja kuskit ovat luotettavia.

Phuketin lentokentän ja Phuket Townin välillä liikennöi lentokenttäbussi kello 6.30 – 20.45 välillä ja se on edullisin tapa päästä lentokentältä Phuket Towniin. Lentokenttäbussilla ei ole tiettyjä pysäkkejä noin tunnin pituisen matkan varrella, vaan se noukkii matkustajia kyytiin tarpeen mukaan. Phuket Townissa bussi jättää matkustajat kaupungin bussiasemalle. Pysäkistä riippuen matkalle tulee hintaa 20 – 85 thb.

Phuketin liikennevirtaa. Kuva: Nitram75

Skootterin & auton vuokraus

Phuketin liikenne on vilkasta ja paikalliset harvoin noudattavat liikennesääntöjä, joten parhaiten omalla skootterilla tai vuokra-autolla selviää seuraamalla paikallisten esimerkkiä. Sekä autoja että skoottereita voi vuokrata useista eri pisteistä ympäri Phuketin saarta ja vuokraus edellyttää ajokorttia ja passia. Skootterin vuokra on halvimmillaan noin 200thb/ päivä ja auton noin 900thb/ päivä. Skootterilla ajettaessa kuskilla tulee olla kypärä, sillä poliisi on herkkä sakottamaan 500 thb sakolla varsinkin länsimaalaisia kuskeja. Ajoneuvoa vuokrattaessa tulee olla tarkkana vakuutuksien ja ajoneuvossa jo olevien kolhujen ja lommojen kanssa, sillä muutoin ajoneuvoa palautettaessa ne laitetaan helposti vuokraajan syyksi ja korvattavaksi. Phuketin tiet ovat ajoittain jyrkkiä ja mutkaisia, joten onnettomuuksia sattuu usein varsinkin turisteille, jotka eivät tunne maastoa. Humaltuneena ajaminen on kiellettyä, mutta liikenteessä tapaa usein kuskeja, jotka laiminlyövät tätä sääntöä ja vaarantavat sekä itsensä että muiden tielläliikkujien hengen.

Lennot & matkat Phukettiin

Halvimmat lennot ja matkat Thaimaahan löytyvät sesongin ulkopuolella eli loppu keväästä syksyyn. Korkeimmillaan hinnat ovat joulu-tammikuussa, jolloin parin viikon pakettimatkasta pyydetään reilusti yli 1200 euroa. Tunnetuimpia Phuketissa toimivia matkanjärjestäjiä ovat Finnmatkat, Aurinkomatkat ja Tjäreborg, jotka järjestävät eniten matkoja Phukettiin talvikuukausina. Matkapaketin ostaneet lentävät yleensä suoraan Phuketin lentokentälle, jolloin lento kestää noin 11 tuntia.

Halvinta Phukettiin on lentää Bangkokin kautta, jonne on Euroopasta useita lentoja eri lentoyhtiöiltä. Kansainväliset lennot saapuvat Bangkokin uudemmalle Suvarnabhumin – lentokentälle. AirAsialla Bangkokista Phukettiin saa lennon noin 55 eurolla riippuen tarjouksista. Edullisemmaksi lennot Euroopasta Bangkokiin muuttuvat, jos matkan aikana on valmis tekemään yhdestä useaan koneenvaihtoa. Edullisimpia tarjouksia voi etsiä muun muassa Ebookersin, Killroytravelsin, Travellinkin, SuperSaverin, Seat24:n tai eDreamsin sivujen kautta. Finnairilla suorat lennot Bangkokiin ovat suuren kysynnän vuoksi suhteellisen arvokkaita, noin 1000 euroa tai enemmän.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Phuket on aivan ihana. Tässä tammikuun pakkasilla taas haaveilee lämpimästä Thaimaan auringosta.

  Erityisesti Phuketiin menijöille suosittelen retkeä Phi Phi:lle ja toista retkeä Racha Yaille. Molemmissa hyvät snorklaus mahdollisuudet. Toisella saarista kannattaa myös olla yötä. Jos haluaa juhlia, Phi Phi on oikea paikka. Jos taas haluaa olla rauhassa, Racha Yai.

 2. Phuketin Cape Panwa puoli tosi pieni ja rauhallinen.
  Suosittelen rauhallista lomaa kaipaaville.

  Mielenosoituskulkue muuten lauloi erittäin hienoa
  sävelmää. Kuka tietää mistähä mahtaa olla kyse ?

  Ei ollut kansallis- tai kuninkaan hymni.
  Eikä suositun Carabao yhtyeenkään Made in Thailand.

  Kannattaa kyllä kuunnella vähän Carabaon musiikkia
  muutenkin, yhtyeellä jo yli 20v ura.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *