Pattaya on yksi Thaimaan vanhimmista ja tunnetuimmista lomakohteista, ja samalla myös yksi suosituimmista. Pattayassa lomailee vuosittain jopa miljoonia turisteja ja kohde on tunnettu erityisesti rannoistaan ja iltaelämästään.

Noin 150 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista Bangkokista sijaitseva Pattaya on kulttuurien sulatusuuni, sillä suurkaupunki on houkutellut asukkaikseen ihmisiä eri puolilta Thaimaata ja maailmaa. Pattayalla on kyseenalainen maine seksiturismin kohteena, mutta viime vuosina kaupunki on pyrkinyt pesemään kasvojaan ja suosimaan perhematkailua. Pattayassa voi lomapäivää viettää esimerkiksi rannalla aurinkoa ottaen, vesiurheilulajeja harrastaen tai retkeillen nähtävyydeltä toiselle.

Pattayassa voi viettää aikaa myös viheriöillä. Kuva: brianewen

Pattayan rannat, aktiviteetit ja retket

Rannat ovat yksi Pattayan matkailuvalteista. Pattayan keskustaa reunustaa pitkä Pattaya Beach, jota seurailevan rantakadun varrella sijaitsee paljon ravintoloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja. Kaupungin eteläpuolella sijaitsee toinen rantakaistale, uimareiden ja auringonpalvojien suosima Jomtien Beach, jolla viihtyvät erityisesti paikalliset ja lapsiperheet. Hotellien, ravintoloiden, kauppojen ja baarien reunustamalla Jomtien Beachilla on hyvät mahdollisuudet vesiurheiluun ja tarjolla on esimerkiksi vesihiihtoa, liitovarjoilua ja vuokra-veneitä.

Rantatuolit reunustavat Pattayan rannat. Kuva: JoeDuck

Vaikka rannat ovatkin yksi syy Pattayan suosioon, ei uimista voi veden likaisuuden vuoksi varsinaisesti suositella kaikilla rannoilla. Puhtaampaa vettä löytyy Pattayan edustalla kelluvilta saarilta, ja retkikohteeksi voi olla esimerkiksi noin 7 kilometrin päässä mantereesta sijaitsevan Koh Larnin saaren. Koh Larnille on säännöllinen lauttayhteys ja matkan voi taittaa myös vuokra- tai pikaveneellä. Koh Larnilla on useita rantoja ja pikkusaaret sopivat hyvin myös sukellusta harrastaville.

Retkikohteiden osalta Pattaya on todellinen aarreaitta ja kohdevalikoimaltaan laaja. Saariston lisäksi Pattayasta voi tehdä omatoimisia retkiä esimerkiksi lähialueiden pienempiin kyliin, kuten 15 kilometrin päässä Pattayan keskustasta sijaitsevaan Bang Sarayn kalastajakylään.

Retkikohteita riittää monenlaiseen lomaviettoon: lapsiperheet kokoontuvat krokotiilipuistoon tai elefanttikylään, kulttuurimatkailijat Wat Yan Sangwararamin temppeliin ja luonnonystävät Nongnoochin trooppiseen puurahaan. Pattaya on hyvä kohde myös golflomalle, ja monen golffarin retkilistalla onkin Pattayan lähistöllä sijaitseva Laem Chabangin kenttä. Laem Chabang tunnetaan yhtenä koko Aasian parhaista championship-kentistä.

Pattayan kadulla on elämää yömyöhään asti. Kuva: clayirving

Pattayan ostokset, ravintolat ja yöelämä

Pattaya tarjoaa turisteille erinomaiset ostosmahdollisuudet, sillä kaupungista löytyy paljon ostospaikkoja ja kaupat ovat auki yömyöhään. Pattaya on perinteisesti ollut alueen muita rantakohteita edullisempi, joten matkalaukku kannattaa Pattayassa täyttää esimerkiksi käsitöillä, elektroniikalla, silkillä, ja koruilla. Kauppoja ja kauppakeskuksia löytyy erityisesti Pattayan keskustasta ja Walking Streetin varrelta. Länsimaisten ketjuliikkeiden lisäksi Pattayan ostostarjontaa värittävät muotiputiikit, perinteiset markkinakojut sekä matkamuisto- ja rihkamamyymälät.

Pattayan ravintolatarjonta on erittäin runsas ja monipuolinen, ja samaa voi sanoa myös kohteen iltaelämätarjonnasta. Pattayan jopa pahamaineista yöelämää vauhdittavat rantoja ja keskustan kävelykatuja reunustavat pubit, baarit ja yökerhot. Pattayan yökerhoista löytyy läpi yön kestäviä kabaree- ja show-esityksiä, neonvaloja ja rajattomasti viihdettä. Pattayssa esiintyy näkyvästi seksi- ja huumekauppaa, mihin on kuitenkin erityisesti viime vuosina pyritty viranomaisten taholta puuttumaan.

Liikkuminen Pattayassa

Bangkokin pohjoiselta bussiasemalta Morchitilta ja itäiseltä bussiasemalta Ekhamailta on säännölliset yhteydet Pattayaan. Bussimatka Bangkokista Pattayaan kestää noin 2,5 tuntia. Busseilla voi liikkua myös Pattayan paikallisliikenteessä ja bussilla pääsee Pattayasta esimerkiksi lähialueiden kaupunkeihin ja kyliin.

Pattayssa liikkuminen sujuu kätevästi songthaewilla, paikallisella bussin ja lava-auton yhdistelmällä. Songthaeit ovat suosittu ja edullinen tapa liikkua paikallisliikenteessä. Paikasta toiseen pääsee keskusta-alueella myös moottoripyörätaksilla.

Pattayalla sijaitseva pyhättö. Kuva: Pattaya Unlimited

Lennot Pattayaan

Pattayaan ei ole suoria lentoja eikä kaupungissa ole omaa lentokenttää. Lomalennot laskeutuvat usein Bangkokiin, mistä on jatkokuljetus Pattayaan. Pattayaan suuntaavia matkailijoita palvelevia lentokenttiä ovat myös 120 kilometrin päässä Pattayasta sijaitseva Suvarnabhumin lentokenttä, sekä jossain määrin U-Tapaon kansainvälinen lentokenttä. Pattayan lähimmille kentille on Bangkok Airwaysin operoimia säännöllisiä lentoja esimerkiksi Phuketista ja Samuilta.

Hotellit Pattayassa

Pattayalla on pitkä historia suosittuna turistikohteena ja tämä näkyy myös hotellitarjonnassa. Pattayassa on paljon hotelleja, niin resuisia motelleja kuin suuria loistohotelleja. Hotellivalikoimasta löytyy hyviä vaihtoehtoja myös hääpareille ja lapsiperheille. Hotelli- ja lomaosakealueita löytyy esimerkiksi rantojen tuntumasta, kuten Jomtien Beachilta.

Matkat Pattayaan

Lomamatkoja Pattayaan tarjoavat esimerkiksi Aurinkomatkat ja Tjäreborg.

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. kaikki mitä luin esitteestänne Pattaysta oli hyvin mielenkiintoista. Olen matkustellut, myös kauko-idässä, mutta Thaimaa paikkoineen on kokematta. Kiinnostaa suuresti.
    Paikkoja riittää siellä, joten huolella pitää valita jos esim. 2-3 vk olisi joskus siellä mahd. lomailla. Jospa unelma vielä toteutuis..?..t. markku

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *